De vier lichamen

2
1806
onze 4 lichamen

Euh… hebben we vier lichamen? Ja!


We hebben allereerst het fysieke lichaam. Huid, botten, organen, haren, je zintuigen, pezen, spieren. Dan heb je het etherische lichaam. Dat is een krachtveld om je lichaam heen. Men noemt het ook wel je aura. Dat krachtveld zit als een soort schild om je heen. Het etherische lichaam fungeert als een batterij. Het astrale lichaam is het derde lichaam. Dit is waar alle herinneringen en je emoties zitten. Alles wat er gebeurd is, wat je karakter gevormd heeft, het emotionele lichaam. Tot slot je mentale lichaam. Dat is je bedrading, je harde schijf dat er voor zorgt dat alles functioneert. Het bevat het denken, jouw waarheden en je overtuigingen.

Wat gebeurt er met deze vier lichamen als iemand sterft of net gestorven is?
Het duurt 4 tot 5 dagen voordat de ziel en de persoonlijkheid van de gestorvene helemaal verdwenen zijn. Voordat alle vier de lichamen het leven hebben verlaten. Dit is ook afhankelijk van de cultuur van het betreffende land. Bijvoorbeeld in zeer warme landen worden de overledenen binnen 24 uur afgelegd en begraven. Daar gelden andere rituelen. Hieronder wordt vooral de Noordwestelijke cultuur (beknopt) beschreven.

Wat kun jij doen om de stervende makkelijker te maken over te gaan. Om alle vier lichamen goed te begeleiden in het loslaten van het leven. Per dag en per lichaam zijn er bepaalde handelingen om het betreffende lichaam aan te moedigen om het leven los te laten. Doe dit alleen als jij je geroepen voelt om dit doen, iemand het aan jou vraagt of als het je eigen naaste betreft voor wie jij het wil en kan doen. Niet iedereen wil of kan dit. En dat is prima. Goed, de eerste dag van het sterven. Wat gebeurt er en wat kun je doen.

Dag 1, het fysieke lichaam sterft
Mensen die doodgaan krijgen soms visite van hen al overleden zijn, of ze voelen zelf aan dat de dood nabij is. Dit heeft te maken met de grensenergie, de grens van leven en dood. Het gezicht van de stervende kan een soort masker worden. Neus wordt koud en de vingers, tenen. Soms kun je het ook ruiken.

Wat kun jij doen?
Maak alle knopen, vlechten (haren) los. Strijk met je handen of kam met je vingers door de ruimte net boven of om het lichaam heen. Dan stroomt alles beter door. Dit helpt de andere drie lichamen los te maken. Op het moment dat iemand sterft, moet het lichaam de tijd krijgen om verder ‘af te sterven’, zodat de werking van alle organen, spieren, pezen, hersenen etc. uiteindelijk stopt. Dit duurt zeker een uur. Doe intussen ook de ramen en deuren open, zodat de ziel kan wegvliegen.

Dag 2, het etherisch lichaam
Het krachtveld dat om ons lichaam zit, fungeert als een batterij. Na het sterven van het fysieke lichaam raakt deze batterij leeg. Het kan dan met horten en stoten gaan werken. Soms kunnen dan lichten in de kamer gaan flikkeren, deuren gaan klapperen. Deze zogenaamde spookverschijnselen zijn oprispingen van het etherisch veld. Bij heftige emoties voor het sterven kan dit erger zijn of langer duren. In het algemeen is deze batterij op eind van de 2e dag leeg.

Wat kun jij doen?
Het etherisch lichaam is gevoelig voor aanrakingen en geuren. Tijdens het afleggen is het belangrijk om het lichaam met zachtheid te wassen, aan te raken door bijvoorbeeld haren te kammen of over de armen te strijken. Steek een wierookje op of een geursteen met een essentiële olie zoals marjolein. Deze geur zorgt er voor dat de ziel makkelijker loslaat. Of mandarijn bij kinderen. Zet mooie geurende bloemen neer in de kamer waar de overledene ligt.

Dag 3, het astrale lichaam
Op de eerste twee dagen kun je voelen dat de overledene er nog is. Maar op dag 3 verandert er iets, dan ligt alleen het fysieke lichaam. Het astrale lichaam bevat herinneringen, emoties en gevoelens.

Wat kun jij doen?
Zing tegen de overledene, praat tegen haar of hem. Vertel haar over haar voorouders. Bijvoorbeeld: Fientje Janssen, jouw moeder Gilda en haar moeder, jouw oma Bets verwelkomen jou, zij zijn jouw voorouders. Gilda en Bets, hier is jullie dochter Fientje, maak haar wegwijs in jullie wereld. Vertel herinneringen over haar aan haar, anekdotes. Vertel haar hoe jij je voelt en wat je haar wenst. Draai muziek die zij mooi vindt. Het is ook vaak de dag waarop je met je familie de uitvaart voorbereidt, waarin je met elkaar herinneringen deelt, muziek uitkiest.

Dag 4, het mentale lichaam
Op deze dag desintregreert het mentale lichaam, de harde schijf crasht.

Wat kun jij doen?
Je kunt de overledene helpen door 3 muntjes te geven. Vroeger legde men muntjes op de ogen en op de mond. Nu kun je deze muntjes op het altaar leggen of in de doodskist. Hiermee “betaal” je de overtocht van de overledene, zoals het liedje ‘schipper mag ik overvaren’:

Schipper mag ik overvaren? Ja of nee?
Moet ik dan ook geld betalen? Ja of nee?
 

Of maak een zielenboot, waarmee de ziel van de overledene naar de overkant kan varen. Je kunt deze van papier vouwen, schrijf jouw wensen daarop, leg de muntjes er in en alles wat je die persoon mee wilt geven. Je kunt het in de doodskist leggen of op je eigen altaar. Dit kun je bijvoorbeeld ook gebruiken om op de herdenkingsdag te verbranden, zie mijn andere artikel ‘herdenken’. Niet alles verloopt precies per dag en per lichaam. Soms kunnen het 1e en 2e lichaam al op de eerste dag vertrekken en het derde lichaam misschien pas een paar dagen daarna.

Andere culturen
Het is heel interessant om te onderzoeken welke gebruiken er zijn in diverse culturen. Goede boeken zijn bijvoorbeeld ‘het Tibetaanse dodenboek’ van Padmasambhava en ‘Anam Cara’ van John O’Donohue uit Ierland. ‘Het Tibetaanse dodenboek’ wordt in de traditie gebruikt als een stervenstekst, die luid opgezegd wordt aan de stervende of de gestorvene. En in het boek van John O’Donohue, ‘Anam Cara’ worden de religieuze tradities van de Kelten beschreven. ‘Anam Cara’ betekent de zielsvriend. Een zielsvriend die voor je bidt, zingt, je aflegt en overal bij aanwezig is. Zoek op internet naar de oude gebruiken van vroeger of vraag het aan je opa en oma, andere familieleden. Je zult zien hoeveel van deze gebruiken de vier lichamen op weg helpt om het aardse leven te verlaten.

Aandacht
Het is belangrijk om gedurende de vier dagen, voordat de overledene begraven wordt, de overledene te behandelen alsof hij hier nog op aarde is. De vier lichamen voelen de aandacht van de omgeving. Het kan zijn dat de omgeving hierom lacht als jij dit vertelt, maar doe gewoon wat jij wilt doen. Nu ik zelf sinds een paar jaar weet hoe het zit met deze vier lichamen en de gebruiken hieromheen, zal ik er zelf voor kiezen om de overledene thuis te laten opbaren en in die vier dagen zoveel mogelijk bij die persoon aanwezig te zijn en mijn rituelen uit te voeren.

En jij? Wat zou jij willen doen? Daar ben ik erg benieuwd naar!

Hartegroet,
Margreet

Bronnen:

2 REACTIES

  1. Wat een mooi en fijn artikel!
    Ik herken eea van toen mijn schoonvader stierf. De eerste van heel dichtbij. Opvallend was dat ik een soort tijger werd, ik beschermde hem, hield nauwlettend in de gaten of hij wel ok was en goed behandeld werd, kon het bijna niet hebben dat vreemden (achteraf echt wel lieve) mensen van de begrafenisonderming, hem aanraakten. Ik aaide hem over zijn hoofd en zorgde voor hem, emotioneel, voelend of alles ok was. Wij twee hebben dan ook wel samen zijn sterven beleefd. De tegenovergestelde geboorte. Ik vond het heel lastig dat hij pas de volgende dag thuisgebracht kon worden, dat hij de nacht en nog uren ‘alleen’ (misschien nog andere gestorvenen) in de koelruimte van het ziekenhuis moest blijven.
    De precieze fasen van de lichamen heb ik niet kunnen herkennen. Wel dat het steeds minder ‘hij’ werd, maar nog steeds hij was, alleen anders, anders voelbaar.
    Dankjewel voor je artikel Margreet, dit gaat me helpen bij volgende gelegenheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here