Essentiële olie tegen muggen

0
6335
anti muggen paradigma magazine resized

Al eeuwen gebruikt
Het gebruik van essentiële olie tegen een muggenplaag en andere insecten is al eeuwen oud. Wist je dat de Romeinen bosjes lavendel en rozemarijn en tijm tussen hun kleren staken en in hun bed legde tegen de luizen en muggen ? In de natuur is het niet anders. Vogels gebruiken bijvoorbeeld sterk geurende kruiden om tussen hun nest in te vlechten. Op deze manier houden ze de insecten bij hun jongen weg.

De werking van essentiële olie tegen muggen
De essentiële oliën die als insecticide worden gebruikt, overbelasten de geur- en smaak sensoren van insecten en kunnen ze dodelijk zijn voor het insect bij contact. Omdat de meeste insecten afhankelijk zijn van geur voor het vinden van voedsel en partner en zeer gevoelige geurreceptoren hebben, sterven ze uit of vluchten weg.

Welke Essentiële olie kan ik gebruiken ?

Pepermunt
Voor de mens een prettig geur, maar voor de meeste insecten, inclusief de mug, is deze geur zeer indringend waardoor ze niets meer kunnen ruiken. Ze zullen deze geur dus vermijden Wel zo diervriendelijk, ze vluchten en gaan er niet aan dood. Ook erg effectief bij spinnen !

Geranium
(Citroen)geranium staat van oudsher bekend om zijn muggen verdrijvende eigenschappen. De etherische olie van geranium bevat veel citronellol, een stof die ook voorkomt in citronella etherische olie. Ook geraniol, een stof in geranium wordt gebruikt voor muggen wering.

Citroen Eucalyptus
De frisse citronella-achtige olie bevat kleine hoeveelheden PMD (paramenthaandiol), een zeer sterk natuurlijk insecticide. Ook deze olie blokkeert het natuurlijk reukvermogen van de mug.  Bovendien zit er veel citronellal in de etherische olie van citroen eucalyptus. In de betere muggen werende middelen wordt citroen eucalyptus olie gebruikt in plaats van citronella olie.

Lavendel
Een goed middel om muggen te verdrijven is etherische lavendelolie. In Spanje bijvoorbeeld gebruikt men erg veel lavendel om de muggen te weren. Kijk maar eens als je er op vakantie bent. Bijna iedereen heeft op hun terras en in huis een flesje lavendelolie staan. Met Slechts een paar druppels zijn voldoende om de muggen op een afstand te houden.

Kattenkruid
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kattenkruid (‘Catnip’ in het Engels) 10 keer zo effectief is tegen muggen als DEET.

Geen idee waar je goede Essentiële olie kunt kopen, of heb je helemaal geen zin om er mee te experimenteren ? Kijk eens bij Chi. Zij hebben een prima mix die erg effectief is tegen muggen en andere insecten, ook als je al geprikt bent. Mocht je liever geen Essentiële olie willen gebruiken kun je natuurlijk deze natuurlijke insecten werende planten in je tuin zetten. Of gewoon binnen. Wel wat minder effectief als de pure olie, maar wij houden tenslotte wel van de heerlijke zomerse geur van bijvoorbeeld lavendel en pepermunt. Een fijne zomer toegewenst !

Let op !
Pure etherische oliën kunnen giftig zijn voor huisdieren (honden,katten, vogels, vissen). Stel daarom huisdieren niet bloot aan vloeibare pure etherische oliën of een hele sterke damp van etherische oliën, als u niet zeker weet of deze oliën, giftig zijn voor deze dieren. Vermijd contact met ogen en de huid, niet inslikken, niet in te sterke damp aanwezig blijven, niet gebruiken bij zwangerschap of in periode van borstvoeding geven. Niet te gebruiken bij jonge kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here