Goede doelen dag

0
830
goede doelen dag

Mijn werkgever wil een school zijn waar het om basiswaarden gaat zodat je geen egoïstisch mens wordt. Daarom zijn er verschillende goede doelen waar de school al jarenlang bij betrokken is. Het project waar al 17 jaar aan gewerkt wordt door leerlingen en docenten. Goede doelen dag dus. Iedere 2 jaar gaat er een brigade (ongeveer 30 leerlingen) in de zomer ernaartoe om vrijwilligerswerk te verrichten.

Het doel richt zich op kinderen met een handicap en hun families. Deze kinderen betekenden niets voor de samenleving en hadden geen toekomst in Nicaragua. Tijdens de voorbereidingen van de goede doelen dag worden verschillende momenten gepland om het onderwerp aan te snijden bij de leerlingen. Het toneelstuk opgevoerd door de teamleider en Nederland docent die zelf altijd mee gaat raakt bij veel leerlingen de gevoelige snaar, maar ook bij een groot aantal niet.

Het toneelstuk gaat over een opa die geld probeert te verdienen voor zijn familie en voornamelijk voor zijn kleinzoon die blind is. Zijn kleinzoon is geboren na een groepsverkrachting van zijn dochter die verstandelijk beperkt is. Volgens vele dorpsgenoten is het kleinkind de straf die de familie moet dragen omdat zijn dochter zich heeft laten verkrachten. Geen geld betekend geen eten, geen school en dus geen toekomst. Gelukkig was daar ineens Familias Especiales waar lotgenoten steun vinden. Kinderen zijn beperkt, maar moeders voor moeders gaan op zoek naar de mogelijkheden die de kinderen hebben. Het is niet een eenmalig projectje, maar een structurele verbinding met een project continuïteit gewaarborgd wordt. Waar eerst een schooltje is gebouwd met alles erop en eraan staat er inmiddels ook een centrum voor fysiotherapie, ruimten voor voorlichting en een speelpark.

De vmbo-locatie gaat met 500 leerlingen eens sponsorloop van Katwijk naar Scheveningen lopen. Een loop waar niet veel leerlingen (en docenten) zin in hebben, want het is toch een dikke 13 km over het strand, maar voor het goede doel maakt het een stuk makkelijker (tenminste dat geldt voor mij). Leerlingen die geblesseerd zijn mogen mee met de auto’s en helpen het drinken uitdelen bij de tussenstops. Bij vertrek blijkt dat 56 leerlingen zich ziek hebben laten melden door de ouders, dit is 10% van het totale aantal leerlingen. Mijn verbazing was groot, want welke ouder meldt zijn of haar kind ziek voor een goed doel schoolactiviteit?

Dat pubers geen zin hebben om te lopen, snap ik. Dat het lastig wordt voor leerlingen die weinig sporten, snap ik. Maar de ouders die hun kinderen nepziek melden, SNAP IK NIET. Welke boodschap, of opvoeding geef je dan als ouder mee aan je kind? Is het niet belangrijk dat de gamende generatie buiten komt en een frisse neus haalt? Is het niet belangrijk om je kind te leren dat onbaatzuchtig handelen zeer waardevol kan zijn en voldoening kan geven? Wie leert deze pubers dat de hele wereld samenhangt aan elkaar en ieder een onderdeel is van het geheel?

Wederom een onderwerp gevonden om te bespreken tijdens mijn natuur- en scheikunde lessen. Nog even bedenken hoe ik het onderwerp ga linken aan de lesstof, maar dit onderwerp hoort zeker in de opvoeding thuis. Als de ouders er geen tijd voor hebben, dan vind ik er wel tijd voor ;-).

Wie goed doet, goed ontmoet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here