Heb je het al gehoord over de Overgang ?

0
1069
Margreet Joosen

Het is de week van de Overgang. Ik dacht dat die week nu al was, omdat ik deze slogan overal tegenkom. Maar het is dus pas in de week van 9 – 15 april. Er wordt van alles georganiseerd rondom de overgang. Rondetafelgesprekken bij Koffietijd, retraites, opstellingen, overgangscafé’s, ga zo maar door. Ik vind het heel goed dat hier aandacht aan wordt geschonken. Wat doet het met je lijf, je geest, je welzijn, je welbevinden. In relatie tot jezelf en de ander, want er verandert toch behoorlijk wat. En dat gebeurt bij alle vrouwen op haar eigen manier.

Ik mis iets
Overgang, je leest er nu veel over op internet, Facebook en andere sociale media. Ook de tijdschriften staan er bol van. Er zijn overgangscoaches, overgangsconsulenten. Allemaal om de vrouw in de overgang te helpen. De taboe voorbij! Maar ik mis iets in al deze berichtgevingen. Het gaat vooral over klachten, jezelf verwennen, jezelf de ruimte geven, vitaliteit, gedragsveranderingen. Allemaal heel fijn en het bevat belangrijke informatie, maar ik mis dus iets.

Rituelen
Ik mis de rituelen. Ja, rituelen! Ik weet nog goed toen ik voor de eerste keer mijn menstruatie kreeg, mijn moeder trots aan de visite vertelde dat ik nu een Vrouw was! Een Vrouw met een Hoofdletter! En dat bij de visite een nieuw vriendje van mijn zus aanwezig was, zorgde voor extra schaamrood op mijn kaken. Mam!  Bij het Vrouw worden, hoorden ook nieuwe kleren. Wat was ik blij met mijn nieuwe jas, van parelmoerglimmende stof. Heel chique. En een rok, bloes, schoenen.. helemaal in het nieuw gestoken. Dat was het ritueel van mijn moeder. Dat maakte mij bewust van het feit dat ik in een nieuwe fase van mijn leven was aangekomen. Ik was er trots op! Nu ben ik 52 en al een hele lange tijd in de overgang. Hoe heb ik mijn eigen overgang gevierd? Voor mij was het weggeven van al mijn tampons en maandverbanden een markering van een nieuwe fase. Ik was er blij mee. Geen menstruaties meer! Maar ik heb het dus niet echt gemarkeerd, besef ik nu. Dat komt waarschijnlijk ook omdat een overgangsfase gemiddeld 5 tot 12 jaar duurt, terwijl Vrouw worden door de start van de eerste menstruatie een heldere markering aangeeft. Daarom is het goed om voor jezelf te bepalen wanneer je jouw overgang gaat vieren door middel van rituelen.

Vieren
Het vieren van overgangen in je leven is belangrijk om te accepteren dat je in een andere fase komt. Want dat betekent overgang: je gaat over van de ene fase naar een andere. Het wordt vaak onderschat, maar het bevestigen, accepteren en erkennen van deze nieuwe, prachtige fase geeft zoveel ruimte in je leven. Maar het geeft ook duidelijkheid voor jezelf én de omgeving.  Hoe kun je jouw overgang vieren? Zoals de eerste menstruatie gevierd werd, mag de laatste ook geëerd worden. Dit kun je op verschillende manieren doen. Kies de manier die bij je past. Je kunt dit alleen doen of samen met andere vrouwen die in dezelfde fase zitten als jij. Maak je eigen ritueel. Onderstaand volgen wat voorbeelden.

Overgangskom
Zoek een kom (van hout, riet, aardewerk, vilt) uit die jouw baarmoeder vertegenwoordigt. Vul de kom bijvoorbeeld met edelstenen die bij de overgang passen, zoals Chrysocolla (balans en reiniging), Maansteen (het Goddelijke Vrouwelijke, intuïtie en balans) en rode Aventurijn (vitaliteit). Google maar op internet op edelstenen bij overgang. Kruiden kun je ook toevoegen, zoals salie (zuiverend) en tijm (kracht, moed, zuivering). Je kunt in deze kom briefjes leggen met mooie quotes die jou herinneren aan je eigen kracht. Zet deze kom op een speciale plek in je kamer. Een theelichtje erbij of een kaars. Bloemen in een klein vaasje bij de kom, passend bij je gevoel. Door op deze manier aandacht te geven aan je overgangsfase, zul je merken dat je deze fase sneller accepteert. De inhoud van het kommetje kun je telkens weer aanpassen aan je stemming.

Labyrint lopen
Loop een labyrint met vriendinnen die ook in dezelfde fase zitten als jij. Een labyrint is iets anders dan een doolhof. Een labyrint heeft 1 richting, naar binnen toe. En als je daarbinnen bent, ga je weer langs dezelfde weg naar buiten. Een mooi ritueel om in jezelf naar binnen te gaan en te voelen wat de overgang met je doet en wat je als boodschap mee mag nemen naar buiten toe. Een heel mooi labyrint vind je in Wernhout, het Maria-labyrint. Heel toepasselijk ook voor deze fase! http://www.maria-labyrint.nl/ . Daarna kun je samen het leven vieren door ergens lekker te gaan eten!

Tekening maken of een gedicht/verhaal
Maak een tekening of schilderij wat voor jou overgang betekent en hang dit op. Schrijf een gedicht of een verhaal over jouw overgang en deel dit met je vriendinnen.

Wat is mijn ritueel ?
Tijdens het schrijven van dit artikel, kwam bij mij het volgende gedicht voor mezelf op:

Mijn overgang
Ik liep mijn vorige pad
30 maanstonden lang.
380 menstruaties vloeiden
zoals ook mijn tranen.
Buikpijnkrampen, zeurende rugpijn,
trek in chips en chocola.
Tralalalala huppelend en
intens verdrietig onder dekentje.
Vaak twijfelend aan mezelf,
ben ik wel leuk genoeg.
Ambitieus en streven naar meer
voor acceptatie en geluk.

Mijn nieuwe pad is geplaveid
met opvliegers, mijn taille verdween.
Trek in chips en chocola bleef
alsook het trallala gehuppel.
Ambitie is er nog steeds en
het streven naar geluk.
En ja, ik ben leuk
dat is mijn eigen acceptatie.
Ik omarm mijn leven,
ik omarm mijzelf.
Met het afscheid van mijn menstruatie,
verwelkom ik mijn innerlijke vrijheid.

Zo, heb ik onverwachts alsnog mijn eigen overgang gemarkeerd. En nu ga ik het vieren, met een hapje en een drankje.

Wil je samen met andere vrouwen bewust stil staan bij deze nieuwe fase, dan kun je je opgeven voor deze unieke dag op 17 juni: Overgang Anders-O-Day

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here