Hormonen poep

0
1198
hormonen poep

Wat er al niet verdwijnt in de pot ! Ik volg een opleiding voor Natuurgeneeskundig Therapeut, dit jaar begin ik aan mijn 2e jaar (van de 5) en ga ik jullie weer lekker verwennen allerlei weetjes; hoe werken de dingen in ons lichaam nu ten opzichte van elkaar. Rineke Dijkinga schrijft een subliem boek over ‘Alles draait om je hormonen’. Haar boek is mijn inspiratie voor deze column vandaag. En gaat, jawel, over poep.

Wie heeft er wel eens achterom gekken in de pot om te zien hoe de drol die je daar hebt achtergelaten eruit ziet? En ken jij een familielid waarna je nooit op de wc wil? Natuurgeneeskundigen smullen ervan om ontlasting uit te vragen. Want aan de manier van voedselvertering kunnen zij opmaken of dat wat gegeten is ook daadwerkelijk wordt opgenomen! Handig, want je zou toch heel hard je best doen met gezonde voeding en diëten en nog steeds het gevoel hebben dat het niets uitmaakt. Ik geef je een simpel lijstje mee zodat je voor jezelf eens kunt gaan onderzoeken wat er nu allemaal in de pot verdwijnt. Pin jezelf er niet op vast, een diagnose kun je hieruit niet opmaken, maar het maakt je wellicht meer bewust waardoor jij vragen over hebt. Zonder vragen, geen kennis 😉

  • Ruikt jouw poep zuur en heb je een opgeblazen gevoel, vooral net na het eten; ga na hoe jouw koolhydratenvertering verloopt. Met onverteerde resten in de poep en knallende winden of boeren is dit wellicht lucht uit gisting.
  • Een rottende eierlucht; is vaak een indicatie voor slechte eiwitvertering. De alvleesklier en het functioneren van de maag staat hiermee in relatie.
  • Obstipatie en donkere keutels met weinig geur kun je verbeteren door; vocht, vezels, vetten en verwarmd voedsel. Kans ook dat jouw peristaltiek (het kneden en door laten schuiven van de voedselbrij op een geleidelijke golvende manier) af laat weten.
  • Brijige ontlasting met onverteerde resten; kan met heel veel zaken relatie hebben dus onderzoek voor jezelf waar die overgevoeligheid vandaan komt. Meer rust doet vaak wonderen.
  • Plakkerige ontlasting die scherp en zuur ruikt en harde plakken aan de pot vormt; is vaak in een relatie tussen galstroom en de hoeveelheid vetten die verteerd moeten worden.
  • En drijven de drollen?? Die komen ook veel voor en zitten dus eigenlijk nog boordevol met gassen.
  • 1x per dag op een vast tijdstip betekend dat jouw systeem iedere dag zijn ronde kan doen en er niets blijft liggen wat bacterierommel geeft.

Maag-darmkanaal

Een gezond maag-darmkanaal met goed werkende organen is haast belangrijker dan dat wat je eet. Als je niet genoeg op kunt nemen, dan mis je al de bouwstenen waarop andere lichaamsfuncties steunen. Zo halen de darmen naarst vitaminen en mineralen ook ‘gebruikte’ hormonen op uit je voedselbrij en stuurt ze door naar de lever. De lever zet deze om in opnieuw bruikbare hormonen en geeft deze via gal af in de darmen. Gezonde darmbacteriën vangen alle goede hormonen eruit en het bloed vervoerd deze naar andere delen van ons lichaam. Dat wat door de lever gezien is als schadelijk wordt ingepakt en afgevoerd via poep en plas.

Je snapt nu dat je lever als chemische distributiecentrale een onwijs belangrijke rol speelt. Stel dat hij te druk is met medicijnen en alcohol afbreken of denk aan gevaarlijke stoffen die meekomen uit een vervuild milieu en vervuild voedsel (zoals xeno-oestrogenen), dan kan het zo zijn dat zo een onbruikbare hormoon telkens in jouw lichaam rond blijft zwerven…omdat jouw lever veel te druk is met andere taken.

En de darmen lijken wel een dependance van de hersenen, je moet het maar weten wat je eruit moet halen en wat het lichaam allemaal nodig heeft. Geen kopzorgen dus voor onze darmen, want met een vervuilde darmflora is het werken als met dikke handschoenen aan en zo belandt dan al het harde werk van je lever alsnog in de pot; hormonen poep! Zonde…want nu moet je lichaam weer nieuwe hormonen gaan aanmaken, en dus zwengelt de hypothalamus de hypofyse aan om het orkest weer op toon te krijgen. Het is dan hard werken voor de hypofyse om iedereen weer harmonieus in de maat te krijgen.
…en dan te bedenken dat stress een oerinstinct van overleven in ons wakker maakt, dan zijn er heel veel functies die op een laag pitje worden gezet om die stress periode te over-leven. Het vertragen van je schildklier is er hier één van.

De rol van je nieren

En nog niet benoemd, maar wel essentieel zijn de nieren die niet alleen ‘iets’ met het plassen vandoen hebben, maar ook groot onderdeel zijn in jouw hormoonvoorziening. Moet je in de nacht vaak uit bed om te plassen, dan is dit al een indicatie van verzwakte nieren. En niet goed en diep slapen geeft een heel nieuw refrein in het muziekstuk over hormoonaanmaak.

In het boek van Rineke Dijkinga ben ik van de ene bladzijde in de andere gerold, van verbazing en opluchting. Het is geen boek voor beginners, maar iedereen die echt op zoek is naar een stapje meer haalt ook uit haar recepten precies die voedingsmiddelen waarin de nutriënten zitten die jij nodig hebt…dat weet je een stuk beter na het lezen van dit boek, het is maar dat je het (w)eet is dan ook haar subtitel.

Ik zal je een poepie laten ruiken!
Een fijne dag nog, Liedewij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here