Inca granen ?

0
969
quinoa incamix

Er moet echt even iets van het hart. Sinds de gezondheid “hype” heb ik al zoveel verschillende soorten granen, zaden, noten en weet ik veel wat nog meer voorbij zien komen. Allemaal gezond, word gezegd, en iets nieuws om te proberen. En daar heb ik een beetje moeite mee. Kijk, spelt en quinoa zijn nu wel bekend, en de meeste van ons hebben het geprobeerd en hebben het in hun dagelijkse maaltijd opgenomen. Andere vinden het kippenvoer, en gaan weer gewoon terug naar hun oude gewoonte. Allemaal goed. We hebben het geaccepteerd, en zijn er nu wel weer klaar mee. Ho, zegt de marketingmachine van Unilever en aanverwanten. Dat dachten wij niet. We gaan weer iets nieuws introduceren. Iets wat jullie nog niet kennen, en we noemen het…(tromgeroffel) AH Biologische rijst Inca granen. Wat ? Jawel, Inca granen.

AH inca granenHet is een product dat ik gisteren tegenkwam bij de Albert Heijn. Het kost 2,49 en bestaat uit een mix van rijst, quinoa, amarant en lupine. Let wel ! maar liefst 49% van deze mix is gewoon gezonde zilvervliesrijst. De overige 51% bestaat uit: 23% quinoa (daar is hij weer), 16% amarant, 12% lupine. Wat mij stoort is de naam. Waarom  “Inca granen” ? Voor zover ik heb kunnen ontdekken, aten Inca’s helemaal geen zilvervliesrijst, maar juist quinoa. Quinoa is geen graansoort, maar zijn zaden, dat door de oude volkeren van Zuid-Amerika veel werd gegeten, net als Amarant. Dat overigens ook geen graan is maar een zaad, en familie is van de quinoa. Lupinebonen is een betrekkelijk jong gewas, en ook dat werd niet door de Inca’s gegeten, en ook hier weer: het zijn lupinebonen, de naam zegt het al. Dus als ik het goed begrijp is slecht 39% zogenaamde “Incagranen”  wat eigenlijk bonen en zaden zijn ? De enige graansoort in deze mix is de zilvervliesrijst !

Met alle respect. Zilvervliesrijst is dagelijkse kost voor bijna iedereen in Nederland, quinoa kennen we nu wel, amarant is iets onbekender maar gewoon volop te koop in alle supermarkten. Voor mij zijn in deze hele mix alleen de Lupine bonen interessant. Lupine bonen bevatten vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren. So far so good. Maar Inca mix bestaat maar uit 12% lupine. Sorry, maar om daar nou 2,49 voor 300gram voor te betalen ?  Jazeker het product is biologisch en ecologisch (althans die keurmerken staan er op), en is glutenvrij, maar voor mij persoonlijk zal ik dit niet snel kopen. Misschien maak ik gewoon mijn eigen mix. Ook leuk !

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here