Jij en je voorouders

2
1738
moai voorouders paradigma magazine

Wie zijn jouw voorouders?
Als ik aan mensen vraag of ze weten wat de namen van hun voorouders zijn, weten ze vaak alleen de namen van hun eigen ouders en van hun opa’s en oma’s. Wat verder terug in de lijn, je overgrootouders, betovergrootouders (ik lees trouwens nog altijd betovergrootouders, met klemtoon op tover) , weten wij vaak niet meer de namen daarvan of zelfs de oorsprong. Misschien kwamen ze oorspronkelijk wel uit Spanje, waar jij je mooie bruine ogen van hebt, maar weet je dit helemaal niet. En als je dan een dochter krijgt die sprekend op de koningin van Spanje lijkt, dan kan het zijn dat de genen van de verre voorouders uit Spanje zich manifesteert in jouw dochter. Het is maar een simpel voorbeeld. Het is fijn te weten waar je van afstamt. Als je het niet weet, door adoptie of geen contact meer met familie, dan kan dit een afgesneden gevoel geven. Dat je niet geworteld bent en rusteloos kan zijn. Dat kan, hoeft niet. Als je het wel zo voelt, dan kun je contact leggen met je voorouders om te weten waar je vandaan komt. Hoe je dat kan doen, leg ik verderop uit.

Verschillende voorouders
Volgens het boek “Goden en Sjamanen in Noordwest-Europa” van Linda Wormhoudt zijn er verschillende voorouders. Je hebt voorouders uit je eigen familie.

De etnische voorouders. De cultuur van je voorouders en de cultuur waarin je zelf woont bepalen deels hoe jij naar de wereld kijkt, wat jouw normen en waarden zijn. Als je een Aziaat bent, kijk je anders naar de wereld dan vanuit een Europese blik. En als je voorouders hebt die uit verschillende werelddelen komen, dan heb je culturen van beide werelddelen die van invloed kunnen zijn op jouw normen en waarden.

Daarnaast heb je sociale en spirituele voorouders. Dat zijn mensen die een belangrijke rol in je leven hebben gespeeld. Bijvoorbeeld de beste vriendin van je moeder, die jouw vertrouwelinge was in jouw pubertijd. Die door haar extravagante houding jou leerde onafhankelijk te denken. Maar ook kan het zijn dat je je aangetrokken voelt tot een bepaalde spirituele traditie, waarin jij niet bent opgegroeid. Bijvoorbeeld Boeddhisme of dat je heel blij wordt van het lezen van de Thora. Het raakt dan jouw ziel. Ook het land kan een voorouder zijn. Waar jouw voorouders leefden, het land bewerkten en waar ze begraven werden. Ze werden deel van het land, hun botten zijn onderdeel van het land waarop jij leeft. Wij komen en gaan, maar het land blijft het land. Het zal qua aanzicht wel veranderen, maar de rivieren lopen altijd daar. Grond was altijd al van klei of zand, wat invloed had op de levenswijze van onze voorouders en vanwaar wij afstammen.

Maar er zijn ook voorouders die er voor iedereen zijn, los van de familie. We noemen ze “de Ouden”. Je kunt ze voorstellen als de Grootmoeders en Grootvaders. Een grootvader waarbij je kon schuilen als je eigenlijk naar bed moest, maar nog even niet wilde. Ze beschermen, geven liefde, warmte en steun, zoals een arm om je schouder. De Ouden worden in verschillende culturen geëerd, door bijvoorbeeld een tempel te bouwen of een godenhuisje. In Azië is het gebruikelijk om een voorouderaltaar in je huis of in je tuin te hebben om de voorouders te eren.

Helende voorouders
Helend? Ja, wanneer je uit een familielijn voortkomt met veel zware issues, bijvoorbeeld alcoholisme, misbruik, mishandeling, zelfmoord en je ziet dit telkens terugkomen in elke generatie, dan kun je door het werken met en voor je voorouders deze patronen doorbreken en nieuwe wegen inslaan waardoor het helend werkt voor jouw voorouders, jou, je huidige familie én de generaties na jou. En maak je hierbij je eigen voorouders sterker en kunnen zij uiteindelijk daarmee ook jou weer kracht geven in moeilijke tijden.

Hoe dan?
Je kunt een voorouderaltaartje maken waarop je voorwerpen legt die jouw voorouders representeren. Dat kunnen foto’s zijn, maar ook bijvoorbeeld steentjes, papiertjes met namen. Pak één van de voorwerpen waarvan jij op dit moment voelt dat die de meeste aandacht nodig heeft. Praat ertegen, zing ertegen, bid ervoor. Misschien wil je er mee dansen, of reinigen met water of wierook. Misschien voel je bepaalde emoties erbij, luister en voel ze. Wellicht vertellen ze jou iets meer over de familiepatronen. Je kunt ze vragen stellen en de antwoorden die je krijgt kunnen op diverse manieren binnenkomen. Het kan zijn dat je beelden krijgt, of je hoort in je hoofd bepaalde zinnen of je wilt ineens iets gaan schilderen of iets maken wat dat gevoel vertegenwoordigt.  Ook voor een voorouder die jouw familie heel veel pijn heeft gedaan, waar je eigenlijk niets mee te maken wilt hebben, kun je iets doen. Dan is het voldoende om neutraal gebed op te zeggen zoals: ik wens je vrede of ik brand een kaarsje voor jou. Daarmee geef je die persoon een plek in je voorouderlijn, waardoor patronen doorbroken kunnen worden.

Hoe vraag ik mijn voorouders om raad?
Ons bijstaan? Kun je ze dan hulp om vragen of om wijze raad? Ja, ze helpen je graag! Je kunt het hardop vragen of in stilte. Maak contact met ze door hun naam te noemen, je voor te stellen en de vraag te stellen. Behandel ze met respect en bedank ze daarna. Maar ze vinden het ook fijn dat jij gewoon zomaar contact met ze maakt, ze herinnert, jouw verhalen met ze deelt. Ze vinden geschenkjes ook fijn. Bijvoorbeeld een klein glaasje drinken en iets te eten. Of andere offers, zoals stenen, bloemen of kruiden. Het is geven en nemen. Je kunt ze niet eindeloos vragen om kracht en raad als jij ze niets teruggeeft. Het is net als met vriendschappen, je moet de relaties onderhouden.

Ik weet niet wie mijn voorouders zijn
Ook als je niet weet wie je voorouders zijn, kun je juist op deze manier contact met ze leggen. Dan heb je misschien geen namen, maar je kunt wel iets gebruiken die hen representeert. Bijvoorbeeld mooie stenen, of diverse kleuren kaarsen of afbeeldingen waar jij een klik mee hebt. Leg ze op een rustige plaats waar jij bij kan zitten. Neem even de tijd om rustig te worden, in jezelf te keren. Stel je jezelf voor en zeg dat je jouw voorouders graag wil leren kennen. Vraag ze om beelden, woorden of emoties die jou laten voelen wie ze zijn én dat ze bij jou zijn. Het kan zijn dat het misschien niet jouw eigen voorouder is, maar een andere voorouder die graag jouw voorouder wil zijn! Als je hun steun voelt, dan maakt jou dat krachtiger. Wellicht maakt het jou ook minder rusteloos en kun je beter de aarde onder je voeten voelen.

Voorouderhuis
Sommige voorouders vinden het fijn om een eigen huisje te hebben in jouw huis. Dit kan een altaartje zijn in je huis of in je tuin. Maar het kan ook een huisje zijn. Dit kun je zelf maken. Dat kan heel klein zijn van een luciferdoosje tot een schoenendoos. Of gebruik je oude poppenhuis als je die toevallig nog op de zolder hebt staan. Op rommelmarkten zie je ook vaak van die oude poppenhuisjes. Zelfs een huis van Lego volstaat. Of een letterbak waarin je in elk vakje iets neerzet voor je voorouders. Of een tinnen doosje dat je vanbinnen beplakt met foto’s die jouw voorouders representeren. Op Pinterest zie je veel voorbeelden (kopieer niet klakkeloos, maar gebruik het als inspiratie). Kijk naar wat bij jou past, maar zeker ook bij je voorouders. Misschien willen ze wel een retro huisje of een kasteeltje!

Ik heb zelf een voorouderhuis gemaakt in de vorm van een Yurt, met de krachtdieren van mijn ouders en mijn familieleden erin verwerkt. In de Yurt heb ik een bankje, kastje en een bedje geplaatst waar mijn voorouders kunnen wonen of even verblijven.

Er hangen foto’s van mijn voorouders. Ik offer regelmatig een drankje en wat lekkers om ze te bedanken. Dit is een voorouderhuis van mijn familie.

Ook heb ik een piepkleine tipi gemaakt als voorouderhuis, dat op mijn atelier staat. Dit zijn mijn creatieve voorouders.  Voor de bodem heb ik een plakje boom gebruikt (die kun je zo kopen bij een tuincentrum). Boor daar kleine gaatjes in rond de rand. Hierin steek je lange dunne twijgjes, met een drupje lijm in het gaatje. Laat het drogen.
Kies mooie wol of katoen uit, en weef het tussen de takken net als bij een weefraam.
Versier het met symbolen, kristallen bolletjes, schapenkrullen, bedeltjes. Je kunt je eigen voorouders maken door een dik takje om te wikkelen met katoen of een ander stofje. Maak het vast met draden. Teken er een gezichtje op. Plak er schapenwol of andere draadjes op het hoofd voor de haren.  Binnen de tipi leg je een stukje vilt of iets zachts waarop de voorouders kunnen staan. Het hoeft geen kunstwerk te zijn of helemaal precies gaaf. Het gaat erom dat jij het gevoel van je voorouders erin voelt.

Oh, maar ik ben niet creatief!
Ben je niet creatief, maar wil je wel een speciaal voorouderhuis afgestemd op jou en je voorouders? Dan kan ik het ook voor jou maken, als je dat wil. Mail naar info@krachtwuuf.nl
Ook is het mogelijk om het samen te maken in een workshop. Dan help ik je mee met het maken.

Meer weten?
Wil je meer weten over voorouders en de rituelen die je kunt doen? Het boek van Linda Wormhoudt over Goden en Sjamanen in Noordwest-Europa is een aanrader! Het is niet meer te koop, maar is nog wel (beperkt) tweedehands verkrijgbaar. Ook geeft zij workshops en opleidingen in Amsterdam: http://www.soulritual.nl
Daan van Kampenhout heeft ook een prachtig boek geschreven (helaas ook alleen maar tweedehands verkrijgbaar): “De tranen van de voorouders”, opstellingen en rituelen bij collectieve trauma’s om deze te verwerken. Hoe ga je om met het leed van groepen mensen van wie de familie het slachtoffer is geweest van oorlog en geweld? (Bron: Tranen van de voorouders)

2 REACTIES

  1. Wat een prachtig artikel weer Margreet! Zo jij ook, je creativiteit en prachtige zielsvoorwerpen die je hebt gemaakt.
    Verbindend en uitnodigend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here