Leef je leven zoals Stephen Hawking

0
576
Stephan Hawkins

Vorige week overleed professor Stephen Hawking op 76 jarige leeftijd. Ik kende hem alleen als de geniale wetenschapper in de rolstoel, die als zichzelf voorbij kwam in onder andere de tv-series: The Simpsons, Star Trek en The Big Bang Theory. En niet te vergeten natuurlijk, de communicatie via zijn spraaksynthesizer, waardoor hij klonk als een robot uit de jaren negentig. Wat ik niet wist, is dat hij kosmoloog was (iemand die de globale structuur en de evolutie van het heelal bestudeert) en wat zijn bijdrage aan de wetenschap precies inhield.

Stephen Hawking werd bekend door zijn theorie over het gedrag van zwarte gaten, theorieën over het begin en einde van ons universum, en door zijn zoektocht naar dé elegante vergelijking die alles zou verklaren. Ik werd nieuwsgierig naar de man toen ik bij de jongens van televisieprogramma “De Kwis” een quote van professor Hawking voorbij zag komen: “Vergeet niet naar de sterren boven je te kijken, in plaats omlaag naar je voeten. Probeer te begrijpen wat je ziet en vraag je af wat maakt dat het universum bestaat. Wees nieuwsgierig. En hoe moeilijk het leven ook lijkt, er is altijd iets wat je kunt doen waarin je slaagt.”

Hawking werd op 21-jarige leeftijd gediagnosticeerd met ALS en kreeg een levensverwachting van twee jaar. Zijn motoriek ging razendsnel achteruit en bij zijn afstuderen kon hij zichzelf nauwelijks voortbewegen op krukken. De ziekte had gelukkig geen effect op zijn intelligentie en ondanks zijn bijna volledige verlamming, waardoor hij veroordeeld werd tot zijn rolstoel, zag hij zijn leven met 55 jaar verlengd worden. Hij vertelde in interviews dat hij niet bang was, sterker nog: hij had geen haast om te sterven, want hij had ‘best veel te doen in het leven’.

Optimisme en humor definieerde Hawking. En dat vind ik zo prachtig om te herkennen in bovenstaande quote van hem. Ongetwijfeld leefde hij zijn eigen quote ten volle uit. Hij had depressief kunnen worden, bij de pakken neer kunnen gaan zitten en in een verzorgingshuis zitten wachten op zijn einde. Maar in plaats daarvan nam hij deel aan de top van de wetenschap, schreef hij boeken, kwam met vooruitstrevende ideeën en inzichten en inspireerde hij miljoenen mensen om zich heen. Stephen Hawking keek niet naar beneden, hij keek omhoog. Naar de eindeloze mogelijkheden van de ruimte boven hem. Hij was nieuwsgierig en wilde blijven ontdekken. Hij nam controle in zijn leven, bepaalde zelf de koers die hij wilde varen. Als je de quote een paar keer achter elkaar leest, terwijl je je verplaatst in de angst die Stephen Hawking gehad moet hebben op het moment dat hij verlamd raakte en niet meer kon spreken, dan relativeert dat enorm. Je eigen tegenslagen, de zorgen die je zelf ervaart, ze zijn maar relatief.

Ik heb zelf de overtuiging dat we ons eigen pad creëren in ons eigen leven. Dat we kunnen bestellen wat we willen bij het universum en dat de kosmos je de kansen biedt. Je hoeft ze ‘alleen maar’ te benutten. Leg je de focus op gebrek, dan zul je gebrek blijven ervaren. Focus je op overvloed, dan is dat wat je ontvangt. Leef je leven zoals Stephen Hawking! Kijk dus niet naar beneden, naar wat er mislukt, of ontbreekt. Maar kijk naar boven, naar de ruimte die je kunt benutten. “Hoe moeilijk het leven ook lijkt, er is altijd IETS wat je kunt doen waarin je slaagt.”

Wil je meer weten over de jonge jaren van professor Hawking en zijn gevecht met ALS? Ga dan op zoek naar de film “The Theory of Everything“. Je vindt hem bijvoorbeeld op Netflix (maart 2018). Een echte aanrader. Vergeet niet een box met tissues klaar te zetten!

William van Veldhoven
Zelfstandig ondernemer bij https://www.websentials.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here