Liedewij Giri

3
635
liedewij giri natuurgeneeskunde paradigma magazine

Als je kunt kiezen wat kies je dan ? Homeopathie of Natuurgeneeskunde ?
Liedewij GiriOmdat dit mijn eerste column is voor Paradigima stel ik mij even voor: Ik ben Liedewij Giri, een Nederlandse vrouw die in haar kunstacademietijd veel in het buitenland heeft gereisd, ontwikkelingswerk heeft gedaan en eigen kunstwerken heeft verkocht. Een ‘simpele’ Nederlandse man, nee…dat was niets voor mij, ik wilde uitgedaagd worden, de kleuren van deze Aarde ontdekken en vooral mijzelf aanvullen met zoveel dingen die ik miste in de wereld waarin ik was opgegroeid. Ik trouwde niet alleen een Nepalese man, maar omarmde een heel groot stuk van zijn cultuur, spiritualiteit, nam een neef uit Nepal voor 4 jaar in huis en ook de tweelingbroer van mijn man komt ieder jaar voor een paar maanden over. De kunst moest in de kast, er moest maandelijks geld worden verdiend, er kwam een huis bij en kindjes en ik beet mij steeds verder in die commerciële baan om de fundamenten te leggen van onze droom. Mijn man zette zijn eigen praktijk op met verschillende traditionele geneeswijzen uit Nepal. Het was een succes, we gingen hard, lesgeven, festivals en het steunde van projecten in Nepal met een eigen stichting. En toen werd het stil. Eindelijk kon ik ademhalen. Stoppen met werken voor anderen.

Want wat ik in die 39 jaar had geleerd was dat iedereen op zoek is naar een plekje voor zichzelf, maar eigenlijk in zichzelf. Hoe groter dit plekje in jezelf wordt, zo groot dat je dat uiteindelijk ook uit gaat stralen…dat je niets hoeft van buiten omdat je jubelt van binnen…dat zijn van die momenten dat je op de fiets zit en je afvraagt waarom kijkt toch iedereen naar je?! Haha, ja! Ik ben oké met mijzelf. Bij ons in de praktijk komen veel mensen die op zoek zijn naar gezondheid, in lichaam en geest. Vaak, te vaak hebben zij al van alles geprobeerd. Zowel regulier, alternatief als spiritueel. Veel hulp die geboden werdt aan die mensen was gericht op de expertise van de therapeut, het ego-verhaaltje. En dan zaten ze bij ons aan de woonkamertafel met een intens droevig verhaal en dan stelde ik de vraag ‘en hoe is dat nu voor jou’ ‘wat is jouw complete beeld van al die verhalen bij elkaar’ ‘wat vertellen je die?’ Ja, toen wist ik het; ik ga een opleiding doen waarmee ik die handvaten krijg waar ik al die vragen in kan vangen. Ik koos voor de opleiding Natuurgeneeskunde en Homeopathie met Medisch Basis, 5 jaar, 3 zaterdagen in de maand…oef intensief, om al mijn levenservaring in te kunnen pakken met praktische kennis om een erkend therapeut te worden.

Binnen Natuurgeneeskunde voel ik mij op mijn plek. De vele invalshoeken om een patiënt te benaderen en de emoties die samenhangen met onze organen duiden onze bekwaamheid en maken of wij tot zelf-uiting komen of nog steeds een (verloren) droom nastreven. Het is precies zo verweven met deze wereld als waarin wij leven; materieel, praktisch, energetisch en door zelf-herkenning, alles is vertegenwoordigd. Voor wie graag meer wil lezen over Natuurgeneeskunde en Homeopathie schrijf ik binnenkort weer een column. Daarin leg ik uit hoe bijster interessant het is om een mens gezonder te maken op basis van alle signalen die aangeven ‘ik overstroom en kan het niet meer aan’. Signalen van je lichaam en je ziel zijn géén bijverschijnselen. Alles hoort bij jou als mens. Alles zit simpel gezegd binnen datzelfde velletje van jou huid en dat reageert op elkaar. Zijn wij dood, dan vervalt alles tot individuele deeltjes en is de samenhang weg. Als wij leven zijn wij in dit leven verbonden. Als Natuurgeneeskundig therapeut help ik jou je eigen verbanden te zien, zodat je zelf weer de teugels in handen krijgt en zelf je paarden kunt gaan mennen. Ploeg je akkers en zaai!

3 REACTIES

  1. Zelf je paarden mennen. Dat doet mij denken aan een verhaal van George Gurdjieff: De koetsier en de heer. De koetsier is het ego, een mix van talenten en opvoedkundige elementen. De koets is het lichaam, en de paarden onze vitale krachten die de koets trekken. Waar het om gaat is de heer, die in de koets zit, onze pure essentie, de ziel. Sommige koetsiers zorgen heel slecht voor hun koets, en laten de paarden op de vrije loop, waardoor de heer totaal uitgedoofd in zijn voertuig zit.
    Maar zelf je paarden mennen, dat zorgt voor een sprankelende heer, in een verzorgde koets, met paarden die op de rit staan en een koetsier die gevolg geeft aan de route (levensweg) van de heer.

    • Mooi Angelique, wat een leuke aanvulling! In mijn beeldvorming zag ik geen koets maar een ploeg, waarmee je ook daadwerkelijk op je eigen land staat en de aarde openscheurt…de donkere vruchtbare aarde zich naar jou keert en de zaden als weldaad invallen. Zon en regen zie ik als overvloed die jouw wereldpositie brengt als soort van ‘opvoeding’ over het zaad. Wel een beetje filosofisch, maar dat was al genoteerd 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here