Over krachtdieren

1
1848
krachtdieren margreet joosen paradigma magazine

Krachtdieren
Je hebt er vast wel eens over gelezen op websites als je eens een keer (of meer) Googelde over het dier wat je tegenkwam, ergens onderweg naar je werk of naar een andere bestemming. Een ekster die zo brutaal voor je fiets hipte of een buizerd op een paal, die je zo doordringend aankeek toen je achter het stuur zat, op weg naar een feestje waar je helemaal geen zin in had. Dat beeld van het dier blijft dan bij je hangen, je voelt dan op dat moment dat ze jou wat te zeggen hebben.

Zijn dat voortekenen? Willen de dieren mij wat zeggen?
Dat kan! Als jij het zo diep van binnen voelt dat het dier op dat moment jou iets te melden had, dan kun je daar gehoor aan gegeven. Maar als je elke dag tientallen mussen ziet in je tuin, dan kan dat ook gewoon gezellig zijn zonder dat het persé iets hoeft te betekenen. Als je heel diep in de put zit, ben je waarschijnlijk sneller geneigd om overal een teken in te zien dan als je wat stabieler in het leven staat. Dat geeft niets, als je je er maar bewust van bent. Krachtdieren kunnen jou prachtig ondersteunen in deze periodes, als je goed kijkt, luistert en voelt. Maar weet dat jij altijd degene bent die daar zelf iets mee moet doen en je niet alles door voortekenen kunt laten bepalen.

Hoe zit het eigenlijk?
Oke, die horde mussen elke dag in mijn tuin, die zijn dus gewoon gezellig. Maar hoe zit het nou eigenlijk met die krachtdieren? En totemdieren? Is dat hetzelfde of toch iets anders? En zijn die totemdieren nou niet van de Native Americans? Wat moet ik daar mee als een Hollandse stamppot eter?

Iedereen heeft meteen het geijkte plaatje klaar van een Native American, zittend op een paard met een adelaar op zijn hand. Echter, in veel mythen en volksverhalen kom je ook dieren tegen met een bepaalde betekenis. De slimme vos, de wijze uil, de trotse leeuw, de ijverige mier, de sterke beer, de snelle panter, het vurige paard, de trouwe zwaan. De eigenschappen van de dieren zeggen vaak iets over jouw situatie als je deze dieren in een speciale situatie tegenkomt. Dat kan op straat zijn, maar ook in je dromen. Ik droomde ooit over paarse vleermuizen. Vleermuizen staan voor transformatie en paars is de kleur van spiritualiteit. Ik was net gescheiden en ik wist dat deze droom voor mij een verandering betekende in wie ik was naar wie ik werkelijk ben.

Wat zijn krachtdieren en wat doen ze?
Krachtdieren zijn spirituele gidsen die ons met hun wijsheid helpen. Krachtdieren kunnen jou ondersteunen in wie jij bent. Ze beschermen je, geven je adviezen, wijzen je de weg. Het kan bepaalde eigenschappen in jou versterken of juist balanceren. Mijn krachtdier is een zwaan. Die helpt bij transformatie, helpt bij het overgaan van de ene laag naar een andere laag, van leven naar dood, of van een levenscyclus in je leven. De zwaan helpt mij het maken van krachtvoorwerpen voor anderen. Vooral als het gaat om rouw en verlies, of bij transformaties zoals bijvoorbeeld een vrouw die besluit om haar roer om te gooien. De zwaan is mijn vaste krachtdier. Die zwaan heb ik ook verwerkt in mijn logo.

Daarnaast heb ik nog een krachtdier die mij bij staat. Dat is de vuurdraak. Een heel heftig krachtdier die mij vooral helpt bij situaties waar levenskracht van groot belang is. Die levenskracht zie je ook terug in mijn krachtvoorwerpen, die extra vuur nodig hebben. Of op mijn werk, waar ik de drakenenergie kan inzetten in projecten die niet vlot lopen. Of als ik aan het drummen ben in een groep waar behoefte is aan extra levensenergie. Dan legt mijn draak er een extra schepje vuur bovenop. Roarrr!

Heeft iedereen een eigen krachtdier?
Ja! Maar niet iedereen is zich daar altijd van bewust. Soms heb je een niet te verklaren aantrekkingskracht tot bepaalde dieren. Mijn zus bijvoorbeeld, die verzamelt uilen, dat past bij haar. Dus het kan goed zijn dat een uil haar krachtdier is. En mijn man zweert bij buizerds, daar heeft hij een heel speciaal gevoel bij.

Hoe weet je welk krachtdier bij jou hoort?
Soms weet je het eigenlijk al, zoals mijn zus met haar uil. En de meesten willen natuurlijk een adelaar als krachtdier of een leeuw of panter. Van die geweldige machtige dieren! En als dan telkens een stokstaartje in jouw vizier komt, waarvan je denkt: , ga eens uit mijn blikveld want ik wil die adelaar zien. Tsja, dan is toch dat stokstaartje dat jou iets wil zeggen of jou wil bijstaan. Een stokstaartje staat altijd op de uitkijk, is nieuwsgierig, maar ook familiegezind. Haar karaktertrekken passen dan waarschijnlijk veel beter bij jou dan een adelaar, die altijd hoog boven de aarde vliegt en wat afstandelijker is.

Het is dan misschien niet zo sexy in de spiri-wereld om te zeggen dat je een stokstaart als krachtdier hebt, maar wat een stokstaartje jou aan inzichten en steun geeft kan velen malen belangrijker zijn dan wat de omgeving er van vindt.

Ik heb nog steeds geen flauw idee wat mijn krachtdier is
Oké, ga rustig zitten waar je niet gestoord kunt worden. We gaan een trancereisje maken. Als je vaker gemediteerd hebt, kun je dezelfde rituelen doen. Steek een wierookje aan of iets wat je helpt om rustig te worden. Adem in, adem uit.. totdat je steeds rustiger wordt en in jezelf keert. Een drum of een ratel helpt je in een trancestaat te komen. Door het monotone geluid kom je in een bepaalde staat van zijn, het is net zoals staren.

Stel jezelf voor dat je in een bos loopt. Een prachtige bos met grote majesteitelijke bomen, mooie struiken. Je loopt door smalle paadjes, steeds dieper het bos in. Je hoort allerlei geluiden. Ritselen van blaadjes, wieken van vleugels. Je ruikt de vochtige aarde, prachtige bloemen die geuren. Dan kom je op een open plek. Je staat stil. Je ziet daar een hele rij aan dieren voor je staan. Groot en klein, druk en rustig. Nieuwsgierig naar jou.

Je stelt jezelf voor: hallo, ik ben Margreet, ik kom uit Brabant, vlakbij de Biesbosch. Graag wil ik mijn krachtdier ontmoeten.

Je kijkt rustig rond. Je ziet ze rondscharrelen. Soms kan er meteen een dier in jouw blikveld komen. Soms kan het wat langer duren. Wees open, zonder verwachtingen. Want zoals ik al zei, er kan een totaal ander dier als jouw krachtdier voordoen, dan je verwachtte.

Als dan een dier zich aandient, kun je aan hem vragen of hij jouw krachtdier is. Je voelt vanzelf of het ja of nee is. Vraag aan hem hoe jij hem het beste kan benaderen. Bedank ze voor de kennismaking. En ga terug naar de werkelijkheid. Wanneer je weer in het hier en nu bent, stamp even met je voeten, en noem je eigen naam.

De eerste kennismaking is meestal (niet altijd) kort. In de volgende trancereizen kun je jouw krachtdier vragen om afspraken te maken hoe je met elkaar in contact treedt. Bijvoorbeeld door een woord te zeggen of een bepaalde handeling uit te voeren. Het is net zoals even appen: mag ik je even storen, heb je tijd om mij te helpen? Ze zal misschien niet altijd meteen reageren. Wat ik al zei in mijn vorige artikel over voorouders: behandel ze met respect, het is geven en nemen. Je onderhoudt een relatie zoals in een vriendschap. Breng ze cadeautjes, geef ze aandacht. Niet alleen wanneer je ze nodig hebt, maar juist ook als je ze niet nodig hebt. Een mooie foto van je krachtdier op een altaar, in je lievelingsboek, een kettinkje of een broche. Een beeld of zelfs een tattoo. Maak ze zichtbaar in je dagelijks leven. Je zult voelen dat ze steeds dichterbij komt, steeds meer samen met jou is.

Meerdere krachtdieren
Je kunt soms ook meerdere krachtdieren hebben. Meestal heb je één vast krachtdier die heel je leven bij je is en soms heb je tijdelijk een tweede krachtdier die jou speciaal bijstaat in een bepaalde periode of je helpt bij een specifiek probleem. Sommigen komen en gaan, sommigen blijven. Zoals bij Harry Potter, die een hert als patronus heeft. Dat was een beschermende kracht, maar hij had ook Hedwig de uil in zijn dagelijkse leven.

En die totemdieren?
Wat een krachtdier voor één persoon is, is een totemdier voor een familie of een clan. Denk aan een Schotse clan, met een Beer als totemdier voor de familie. Of zoals in the Games of Thrones: de Wolf voor het Noorden, de Draken in het Zuiden.

Maar je zult zien dat de definities totemdieren en krachtdieren door elkaar gebruikt worden. Ik heb de voorkeur voor krachtdieren voor één persoon en totemdieren voor een clan/stam. Maar het is maar net door wie je onderwezen bent of waar jij je informatie vandaan hebt gehaald.

Krachtdieren inzetten voor een specifiek probleem
In mijn artikel over rouw en verlies, schreef ik over het levenswiel met de vier windrichtingen. Je hebt krachtdieren die bij een bepaalde windrichting thuishoren. De zwaan woont in het witte Noorden, waar de Ziel rust, waar alles tot stilstand komt. Zwaan staat voor transformatie en helpt de stervenden overgaan. De uil zit in het Oosten, ze biedt structuur, overzicht en wijsheid. Maar ook de haas hoort hier thuis: vruchtbaarheid, geboorte, nieuw begin. Bij het Zuiden hoort de vos, met zijn rode vacht. En het hert als vertegenwoordiger van sexualiteit. De beer slaapt in het Westen, het zich terugtrekken, de beer staat voor genezing. Als ik bij de tandarts bibberend in de stoel zit omdat ik een wortelkanaalbehandeling krijg, roep ik Beer om mij bij te staan. Hij slaat dan zijn poten om me heen en voor ik het weet is de behandeling voorbij.

Zo kun je ook krachtdieren vragen om jou bij te staan voor een specifiek probleem of onderdeel van je leven waar je een antwoord op wilt. Dat hoeft dus niet jouw eigen, vaste krachtdier te zijn.

Meer weten?
De onderstaande boeken gebruik ik het meest bij het maken van mijn krachtvoorwerpen, waarbij krachtdieren een rol spelen.

Petra Stam heeft een prachtig boek geschreven over krachtdieren: Krachtdieren – wijsheid en inspiratie uit het dierenrijk’ met uitgebreide informatie over de 66 dieren, adviezen en valkuilen.

Daarbij heeft ze ook een kaartenset ontwikkeld die bij het boek hoort maar ook los te gebruiken is. De kaartenset bevat 66 krachtdierkaarten die jou de mogelijkheid bieden om de wijsheid en inspiratie van een krachtdier tot je te nemen op het moment dat jij daar behoefte aan hebt. De kaarten tonen magische afbeeldingen en vertellen vanuit het dier zelf op welke manier het jou begeleidt, helpt of aanmoedigt. Vijf extra kaarten geven uitleg en enkele oefeningen/leggingen.

Christiane Beerlandt heeft een zeer indrukwekkend en lijvig boek geschreven dat ik heel vaak gebruik: als de dieren spreken konden.. oersymboliek in droom en werkelijkheid : psychologische betekenis voor de mens.

Ook Linda Wormhoudt vertelt veel over krachtdieren en hoe ze te ontmoeten in haar boek Goden en sjamanen in Noordwest-Europa.

Er zijn natuurlijk veel meer boeken hierover te vinden, zoals Ted Andrews, met zijn boeken: de mythische kracht van dieren en luisteren naar dieren. Zijn boeken zijn wereldberoemd.

Genoeg schrijvers over dit onderwerp, maar niet alle boeken zijn even goed. Deze hierboven beschreven boeken behoren voor mij tot de top.

En..wat is jouw krachtdier?
Als jij jouw verhaal wilt delen, kun je het nieuwe forum op deze website gebruiken. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Ook als je alleen maar vragen hebt, kun je ze hier stellen. Ik zal ze met alle plezier beantwoorden. Hopelijk zie ik je daar!

Hartegroet,
Margreet

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here