Indiase linzenschotel

    0
    1672

    Dit is een werkelijke verrukkelijke dahl (Indiase linzenschotel), zeer subtiel en rijk gekruid met gember, kurkuma, komijn en knoflook. Dahl (soms dal geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen) die ontvliesd en gebroken zijn. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die dahl genoemd wordt. Het gerecht wordt vaak gecombineerd met groenten. Men serveert er groenten en rijst bij, en de plaatselijke soorten brood zoals roti, chapati of naan. Doordat peulvruchten eiwitrijk zijn, vormen ze een uitstekende bron van proteïnes voor vegetariërs en mensen die weinig vis of vlees eten. Daarom wordt dahl veel gegeten in India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka en Bangladesh, maar het is ook in de Surinaamse keuken erg geliefd.

    Recept Afdrukken
    Indiase linzenschotel
    Met verwarmende specerijen, romige kokosmelk, verse tomaat en courgette maakt u in een handomdraai deze klassieke Indiase linzenschotel. Serveer er Indiaas brood en dikke yoghurt bij.
    Maaltijd Hoofdmenu
    Keuken Azie
    Prep Tijd 25 minuten
    Kook Tijd 30 minuten
    Porties
    Ingrediënten
    • 2 1 eetlepel pinda-olie
    • 1 ui versnipperd
    • 2 tenen knoflook geperst
    • 2 1/2 cm verse gemberwortel geschild en geraspt
    • 2 1 theelepel gemalen komijn
    • 2 1 theelepel gemalen kurkuma
    • 4 dl dunne kokosmelk
    • 4 dl kokendhete groentebouillon van blokje
    • 4 tomaten
    • sap van 1/2 limoen of 1 eetl. citroensap
    • 1 courgette blokjes van 1 cm
    • 3 eetlepels fijngesneden korianderblad indien gewenst
    Maaltijd Hoofdmenu
    Keuken Azie
    Prep Tijd 25 minuten
    Kook Tijd 30 minuten
    Porties
    Ingrediënten
    • 2 1 eetlepel pinda-olie
    • 1 ui versnipperd
    • 2 tenen knoflook geperst
    • 2 1/2 cm verse gemberwortel geschild en geraspt
    • 2 1 theelepel gemalen komijn
    • 2 1 theelepel gemalen kurkuma
    • 4 dl dunne kokosmelk
    • 4 dl kokendhete groentebouillon van blokje
    • 4 tomaten
    • sap van 1/2 limoen of 1 eetl. citroensap
    • 1 courgette blokjes van 1 cm
    • 3 eetlepels fijngesneden korianderblad indien gewenst
    Instructies
    1. De linzen in een kom overgieten met (een ruime hoeveelheid) koud water en laten weken terwijl u de ui met specerijen bakt. De olie in een grote pan met zware bodem verhitten en hierin de ui 5 minuten onder af en toe omscheppen bakken. Knoflook, gember, komijn en kurkuma toevoegen en het mengsel 1 minuut al omscheppend bakken.
    2. Giet de linzen af en voeg ze samen met kokosmelk, bouillon en wat zout en peper aan de pan toe. Aan de kook brengen, het vuur laag zetten en met het deksel schuin op de pan 5 minuten laten pruttelen.
    3. Intussen de tomaat in een hittebestendige kom met kokendheet water overgieten. Na 1 minuut met een schuimspaan uit de kom scheppen en kort onder de koude kraan afspoelen. Ontvel de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
    4. Tomaat en limoen- of citroensap aan de linzenschotel toevoegen en afgedekt nogmaals 10 minuten laten sudderen. Voeg de courgette toe en onder af en toe omscheppen nogmaals 5 minuten laten sudderen, tot de linzen gaar zijn en een romige brij vormen. Zout en peper naar smaak toevoegen en eventueel de koriander erover strooien.
    Notities

    Variatie

    Vervang de linzen en courgette door 800 g rode kidneybonen (uit blik, afgespoeld). Pureer de helft hiervan met 1 dl groentebouillon (van blokje) en voeg de specerijen en kokosmelk toe. Voeg de resterende kidneybonen toe. Voeg tegelijk met de tomaten 250 g spinazie (in stukjes gescheurd) toe en laat de bonenschotel onafgedekt 8-10 min. pruttelen. Strooi er vlak voor serveren wat maanzaad over. Deze dhal kunt u een dag van tevoren bereiden en tot gebruik in de koelkast bewaren. U kunt hem ook invriezen: in de diepvries blijft hij 3 maanden goed. Laat hem voor gebruik ontdooien, warm hem op met 1-2 eetl. extra bouillon en laat hem 1-2 min. doorkoken.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here