Japanse misosoep met shii-take

    0
    452

    Misosoep is een traditionele Japanse soep. Het wordt in Japan enorm veel gegeten, vaak als ontbijt. Traditioneel gezien wordt er miso pasta toegevoegd aan een bouillon wat “dashi” genoemd wordt. De misopasta geeft de karakteristieke smaak aan de soep. Miso pasta wordt gemaakt door het fermenteren van sojabonen en zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Rode miso pasta is langer gefermenteerd en heeft een sterkere en diepere smaak. Voeg ingrediënten naar keuze toe aan deze de soep, zoals bijvoorbeeld tofu, gedroogde kombu (zeewier), shiitake, bosui en spinazie, maar je kunt er van alles in doen. Zelfs een hardgekookt ei, dat je in twee helften snijd. Miso soep wordt ook op verschillende manieren bereid. Dit is afhankelijk van de chef en de stijl soep. Japanse recepten worden vaak bereid door de meeste groenten en vlees te koken in de pruttelende dashi, in het bijzonder champignons, daikon, wortels, aardappelen, tofu, en vis.

    Recept Afdrukken
    Japanse misosoep
    Japanse misosoep
    Maaltijd Hoofdmenu
    Keuken Azie
    Prep Tijd 15 minuten
    Kook Tijd 35 minuten
    Porties
    Ingrediënten
    • 1 pakje gedroogd kombuzeewier circa 25 g
    • 1 eetlepels sake Chinese rijstwijn of droge sherry
    • 2 theelepel fijne suiker
    • ½ theelepel fijngeraspte verse gember
    • 2 eetlepels misopasta
    • 4 lente-uitjes diagonaalschijfjes gesneden
    • 6 verse shii-take paddestoelen dunne schijfjes gesneden
    • 100 gr tahoe in blokjes gesneden
    • 100 gr waterkersblaadjes
    Maaltijd Hoofdmenu
    Keuken Azie
    Prep Tijd 15 minuten
    Kook Tijd 35 minuten
    Porties
    Ingrediënten
    • 1 pakje gedroogd kombuzeewier circa 25 g
    • 1 eetlepels sake Chinese rijstwijn of droge sherry
    • 2 theelepel fijne suiker
    • ½ theelepel fijngeraspte verse gember
    • 2 eetlepels misopasta
    • 4 lente-uitjes diagonaalschijfjes gesneden
    • 6 verse shii-take paddestoelen dunne schijfjes gesneden
    • 100 gr tahoe in blokjes gesneden
    • 100 gr waterkersblaadjes
    Japanse misosoep
    Instructies
    1. Doe het zeewier in een soeppan en giet er 1 liter water bij.
    2. Breng het water langzaam aan de kook, haal de pan vervolgens van het vuur en dek deze af.
    3. Zet de pan 5 minuten opzij.
    4. Haal het zeewier daarna met een schuimspaan eruit en gooi het weg.
    5. Voeg vervolgens de sake, rijstwijn of sherry, suiker en gember toe aan de bouillon en breng het geheel weer aan de kook.
    6. Temper het vuur en voeg de misopasta toe. Blijf roeren tot de pasta helemaal is opgelost.
    7. Voeg de lente-uitjes, paddestoelen, tahoe en waterkers toe.
    8. Verhit de soep 2 minuten zachtjes terwijl u roert, maar laat deze niet koken.
    9. Schep de soep in kleine kommen en serveer meteen.
    Notities

    Gedroogd kombuzeewier (verkrijgbaar in reformzaken en toko's) kan in fijne reepjes worden gescheurd of geknipt met een schaar en weer worden toegevoegd aan de bouillon als u dat wenst. Zo krijgt u contrast in de structuur.

    • Voeg voor een kruidige smaak 2 eetlepels fijngehakte verse koriander toe met de waterkers.
    • Als niet-vegetarisch alternatief voor het gedroogde kombuzeewier kunt u in stap 1 dashipoeder toevoegen aan de bouillon. Dashi is een Japanse bouillon gemaakt van gedroogd kombuzeewier en schilfers bonito (gedroogde vis). U kunt als basis voor de soep ook de rijke groentebouillon op bladzijde 23 gebruiken, waardoor u een ander, maar net zo smakelijk resultaat verkrijgt.
    • Dit recept kunt u gebruiken als basis voor Japanse udon-noedelsoep met kip. Breng 1 liter kippenbouillon aan de kook. Voeg de sake en gember toe, samen met 2 eetlepels rijke sojasaus. Laat de miso weg. Voeg in stap 3 1 kipfilet toe, in fijne reepjes gesneden, en 1 pak udon-noedels, circa 215 g, samen met de lente-uitjes en de paddestoelen. Laat de tahoe weg en voeg in dit stadium nog geen waterkers toe. Breng het geheel aan de kook, laat 2 minuten sudderen, of tot de kippenreepjes helemaal gaar zijn. Voeg dan de waterkers toe en laat 1 minuut zachtjes koken.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here