Stress Vet. Daar krijg ik het van op mijn heupen

0
1056
stress vet hormonen paradigma magazine

Vette stress, als je merkt dat je weer wat bent aangekomen. En ik heb echt niet zo anders gegeten dan anders is de klaagzang. Mag ik dan even je aandacht voor twee dingetjes:

Punt 1:
In de zomer is het niet alleen oogstseizoen bij de boer, maar ook in ons eigen lichaam. Dat gaat vanzelf. Het lichaam hoeft zich namelijk in dit seizoen niet zo druk te maken over warm houden en krijgt voldoende daglicht, ook alle voedingsstoffen zijn voorhanden. Dus lijnen in de zomermaanden, maak je niet druk maar dik…daar kom je de winter op door. Want in de herfst dan gaat het lichaam op spaarstand en gaat alles wat binnenkomt de reservepot in voor de koude wintermaanden. Natuurlijkerwijs zouden wij dan wat ontbering moeten doorstaan, waardoor er weer goed op alle vetlagen wordt ingeteerd. Maar huisisolatie en warme kachels maken dat er nauwelijks verschil is in lichaamsverbranding. Toch gaat ons lichaam door met dit oeroude ingeprente systeem; opslaan van energie.

Het jojo effect bij een mislukt dieet is nu makkelijker te herkennen. Eerst krijgt het lichaam opeens niets meer te eten (we gaan super gemotiveerd aan de slag) en na een paar weken vinden we het te moeilijk om vast te houden of zien wij het verschil niet meer zo goed (daarover meer bij punt 2) en gaan we toch weer eten. Dan zegt het lichaam….jaaaaa! eten, en denkt ‘stel je voor de die malloot straks weer gaat vasten’ dus slaan wij nu alvast zoveel mogelijk energie op voor een volgende hongerwinter. Vette pech, nu blijf jij dus met de zwembandjes zitten! Als een dieet mislukt (of liever voordat je eraan begint) kijk dan eerst even naar de gezondheid van je lichaam en je spijsverteringsstelsel. Kan deze dit alles wel aan en worden de juiste stoffen opgenomen en uitgescheiden?

Punt 2:
Stress. Nog zo een overlevingsstrategie waar ons lichaam vanuit de oertijd een methode voor heeft ontwikkeld. Hier kunnen we ook niets aan doen, dan na het lezen van deze column weten hoe vernuft ons lichaam is en hoe het systeem werkt. Krijgt de hypothalamus een signaal vanuit het lichaam dat er stress is, dan is de reactie om reserve suikers uit spieren en lever te mobiliseren (in ergste gevallen zelfs spiereiwitten). Blijft de fysieke actie uit, omdat we niet hoeven te vluchten voor een prehistorische sabeltandtijger of te vechten voor het mooiste meisje uit het andere dorp, dan zit het lichaam dus vol met vrijgekomen stress-suikers die weer ergens naartoe moeten. En het lichaam slaat graag energie op in vet. Alles wat het lichaam niet meteen nodig heeft of niet meteen kwijt kan wordt opgeslagen in vet. Het lichaam uitdagen door fysiek bezig te zijn is dus echt wel gezond voor vet-verbranding (al komen er ook opgeslagen toxines vrij, maar ik zal het niet te ingewikkeld maken). Daarnaast zit in spierweefsel meer energie verwerkende cellen, terwijl in wit buikvet er nauwelijks mitochondriën in onze cellen te vinden zijn.

En dan haal ik toch nog snel even de lever aan die twee keer suikers heeft moeten omzetten en dus alleen maar meer uitgeput raakt. Cortisol wordt voor lange termijn stress-handhaving in de bijnieren gemaakt, die overigens alleen voldoende kan worden aangemaakt tijdens een goede nachtrust. Geen roem en glorie dat wij de sabeltandtijger hebben overleeft en heldhaftige verhalen van wie er met het mooiste meisje vandoor is gegaan, maar stress als onze ergste vijand.

In de natuur gelden twee belangrijke wetten.
Eerst overleven, daarna voortplanten. Maar wij willen ook graag een beetje genieten van het leven. Dan zijn de volgende punten echt iets om over na te denken:
Bij stress gaat het overleven voor op andere ‘gewone’ taken van het lichaam en zo kunnen de volgende functies op een laag pitje worden gezet;

– immuunsysteem
– huidfunctie
– wondgenezing
– slapen
– voedselvertering
– aanmaak van antioxidanten en neurotransmitters

Vette pech voor die stress, maar die komt er bij mij niet meer in, en anders…dan vecht ik hem de laan uit! Dikke doei!

Liedewij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here