Vmbo en vooroordelen

0
1448
vmbo paradigma magazine

Vmbo, vechtpartijen en slecht onderwijs ?

Vechtpartijen, allochtone meerderheid, slecht onderwijs en de leerlingen zijn dom, lui en hebben geen motivatie. Dit zijn enkele vooroordelen die mensen hebben ten opzichte van het vmbo. Mensen met een vmbo-diploma zijn belangrijk voor de maatschappij, want wie gaat er jouw auto, toilet, schuurtje maken? Wie wast je billen als je dat (tijdelijk) zelf niet kan? Wie helpen in de bediening en keukens van restaurants? Wie houden de straten schoon en het groen bijgehouden? Ik gok dat het geen doorgestudeerde economische manager van een manager is.

Waarom wordt deze doelgroep dan afgeschilderd als criminelen? Misschien heeft de media hier een helpende hand in gehad, ieder incident wordt geregeld uitgebreid behandeld in het nieuws, en waarom heeft de media geen oog voor het vmbo tijdens de examenperiode? De schuld afschuiven op iets algemeen als de media is lekker makkelijk, maar waarom kijken we niet eerst naar onszelf? Willen we allemaal niet het beste en het mooiste? Hoeveel ouders willen in groep 8 minimaal een havo-advies voor hun kind? Het antwoord volgens een bevriende docent uit het basisonderwijs: 80%. Er zijn vele discussies bij vmbo-advies, sommige ouders laten kinderen groep 8 overdoen om zo een hoger niveau te bereiken. Er worden tegenwoordig zulke hoge eisen gesteld aan kinderen en pubers door ouders dat ik het niet gek vind dat het percentage faalangst leerlingen stijgt.

Daarnaast is er nog een taal dingetje waar ik mij aan stoor. Waarom gebruiken we het woord afstromen als leerlingen van de havo naar vmbo gaan en bevorderen van vmbo naar havo? Geven we hier onbewust een negatieve lading aan een positieve ontwikkeling?

Vroeger (OMG wat klink ik nu oud) toen ik nog op de middelbare school zat was het nog geen vmbo maar mavo. In mijn beleving werd ik niet als lui en dom bestempeld, maar hier kan mijn “roze wereld“ en naïviteit ook een rol in gespeeld hebben. Weet u dat tegenwoordig 50% van de Nederlandse middelbare scholieren naar het vmbo gaat.

Het zou een utopie zijn om te zeggen dat er geen vechtpartijen zijn en dat er in iedere klas een perfecte balans is tussen allochtonen en autochtonen en het onderwijs van superieure kwaliteit is. Dat is niet waar op het vmbo, maar ook niet bij de havo en vwo, dat is nergens zo.

Door het loslaten en springen heb ik van tevoren niet nagedacht over de doelgroep waar ik terecht zou komen. Maar wat ben ik blij dat ik een kans krijg om het verschil te kunnen maken in het leven van een puber. Deze enerverende periode van puberteit vergt veel energie, laat de jongeren op eigen tempo en eigen niveau het pad naar volwassenheid bewandelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here